W jaki sposób założyć własną firmę cateringową?

Własne przedsiębiorstwo cateringowe to sposób na biznes, o którym ostatnimi czasy coraz to częściej się mówi. Nic zadziwiającego – jest to całkiem dochodowe zajęcie. Polacy z roku na rok coraz to sporzej pieniędzy poświęcają na zakup gotowych potraw, zamiast przygotowywać je osobiście. Jednocześnie panuje także moda na zdrowe żywienie. Na rynku nie brakuje więc klientów. Mało tego, by założyć własny catering nie potrzeba wielu formalności.

Catering dla firm
Przed założeniem firmy cateringowej warto sprawdzić konkurencję (oferowane produkty, opłaty), a później zastanowić się nad biznesplanem. Po przygotowane posiłki sięgają po największej części młodzi ludzie (18-25 lata) z dużych miejscowości. Na ogół są to mężczyźni. Może warto pomyśleć o zdrowej, smacznej kuchni dla panów? Nie jest to jednakże jedyne rozwiązanie – z usług cateringowych korzystają też wszak korporacje, prywatne szpitale, organizatorzy konferencji i szkoleń, jak również konkretne grupy: diabetycy, jarosze, osoby będące na diecie, alergicy, sportsmeni, panie w ciąży. Możliwości jest dużo.

Jeśli jest w przedstawianym artykule coś wartościowego dla Ciebie, to bez zwłoki sprawdź obowiązkowo również tamto źródło (https://www.account-pl.eu/swiadczone-uslugi/obsluga-ksiegowa-warszawa) - tam też zobaczysz wiele interesujących wiadomości.

Gdy znajdziesz niszę jak też potencjalnych klientów, pomyśl nad biznesplanem – przekalkuluj jak dużo pieniędzy będziesz potrzebować na uruchomienie interesu, jak prędko inwestycja Ci się zwróci jak też skąd będziesz brać towar. Zastanów się także nad jadłospisem, lokalem oraz dystrybucją. Biznesplan dopomoże ci w kierowaniu firmą oraz w zdobyciu dofinansowań z Urzędu Pracy albo kredytu w banku, jeżeli nie posiadasz budżetu na początek. W bieżącym roku nie warto liczyć na dofinansowanie z Unii – wsparcie finansowe przewidziano dla firm inwestujących w innowację jak też badania naukowe - PREEMIER SP. Z O.O..

Czy komentarze ze strony (http://abk.pl/co-robimy/) były o tyle interesujące, że masz chęć zostawić swój? Zachęcamy Cię gorąco. Będzie to dla nas duża radość.



Następne artykuły

Czy outsourcing pracowniczy okaże się dobrym rozwiązaniem dla ciebie?

sala weselna
Zaczerpnięte z: pixabay.com
Współcześnie w świecie interesu pojęcie outsourcingu stało się nadzwyczaj modne.


Outsourcingować można już niemal wszelkie wydziały firmy: produkcję, logistykę, dostarczenie, obsługę konsumenta, porządkowanie, ochronę, zarządzanie finansami albo rachunkowość.

zespół cateringowy
Opracowanie: www.audio-luci-store.it
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com
W wypadku jednostki cateringowej lokalizacja nie jest najważniejsza – posiłki będą przecież dowożone do domów klientów. Siedziba może znajdować się na krańcach miejscowości, pod warunkiem jednak, że będzie stamtąd dogodny dojazd. Lokal, w którym będzie się przygotowywać posiłki, powinien spełniać wymagania sanepidu. Tyczy się to też domowej kuchni, jeżeli za siedzibę prowadzenia firmy wskaże się prywatne mieszkanko. Sanepid wymaga między innymi, ażeby we wnętrzu znajdowała się umywalka z ciepłą i zimną wodą, zaś w pobliżu umywalek mydło w płynie jak też środek do dezynfekcji i ręczniczki.
20/12/14, 08:30:04
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.